Støre-regjeringen la frem revidert nasjonalbudsjett i dag 15.mai. I denne finnes ingen midler til utvidet blåreseptordning for kvinner i overgangsalder. Men det er lagt inn 50 millioner kroner i 2025 til en prøveordning på kommunal nettlege i tyve kommuner. Kan det medvirke til at kvinner får formidlet oppdatert kunnskap, og tilgang til midler som kan bidra til mindre sykefravær, aap og sykepenger?
22 februar i år satte NRK Dagsrevyen nasjonal fokus på overgangsalder, hormonterapi på blå resept og utfordringer med hormontilskudd-leveranser. Helseminister Vestre uttalte forventninger til overgangsalder-løsninger i en rapport han skulle motta 1. mars , om dette. Siden har det blitt stille.
Fikk personlig oppfordring: Vi er mange kvinner som sliter
Få dager før mars gjorde sitt inntog, så fikk helseministeren brev med personlig oppfordring til rask handling. Avsender som departementet har valgt å sladde, understreker viktigheten av stabil tilgang på hormontilskudd.

“Hei! Vestre, vi må snakke om helse. Nærmere bestemt kvinnehelse! Vi er mange kvinner som sliter i tilknytning til overgangsalderen. Vi får da utskrevet resept på hormoner. Men det er jo ikke mulig å få tak i ! Jeg undrer meg over hvorfor? Er det ikke penger i det? Hadde det vært til en mann, så hadde det ikke vært noe problem. Går det tomt for Viagra? Nei, det gjør det ikke! har helseministeren noen plan for hvordan vi kan løse dette? Det må skje noe, og det fort! Jeg har en måneds forbruk, og etter det vet jeg ikke om jeg vil få tak helt nødvendig legemidler. Dette får store konsekvenser for mange kvinner. Det fører til sykemeldinger og i verste fall ufør. Og det er vel ikke en retning vi ønsker? Hadde satt pris på om helseministeren ville gi meg et svar på dette. På forhånd, takk “
Dette svarte helsedepartementet:
Den sladdete avsenderen har fått følgende svar fra avdelingsdirektør Jan Berg (e.f.) og seniorrådgiver Guro Lindland Nordeng i Helse og Omsorgsdepartementet:
«Helse- og omsorgsdepartementet viser til din e-post datert 26. februar om mangel på hormonbehandling ved overgangsalder. Leveringssituasjonen for hormonplastre til Norge har over lengre tid vært utfordrende. Mangelsituasjonen gjelder ikke bare Norge, men flere nordiske land. Det finnes flere leverandører av hormonplastre i Europa, men det er legemiddelfirma selv som velger hvilke land de vil markedsføre sine legemidler. Legemiddelmangel er et globalt problem, og årsakene ligger som regel utenfor Norges grenser. Legemiddelfirmaene har plikt til å melde fra til Direktoratet for medisinske produkter (DMP) dersom de ser at det kan bli forsyningsproblemer til det norske markedet. Leverandøren av hormonplaster har meldt at forsyningsproblemene skyldes kapasitetsproblemer og økt etterspørsel. DMP vurderer at leverandøren i dette tilfellet ikke prioriterer det norske markedet. DMP har hatt jevnlig dialog med leverandøren og legemiddelgrossistene, og jobber aktivt mot leverandører for å få flere produkter på det norske markedet. En kortsiktig løsning har vært å gi midlertidig tillatelse til salg av utenlandske pakninger som har avhjulpet situasjonen i store deler av mangelperioden, men har ikke vært tilstrekkelig til å dekke etterspørselen. Norske myndigheter regulerer ikke pris på utenlandske pakninger. Prisen på disse fastsettes i omsetningsleddene (produsent, grossist og apotek). Det finnes flere behandlingsalternativer i form av tabletter, spray og gel. Tilgangen på tabletter er god. Bytte av behandling krever imidlertid ny resept fra legen. Du kan også lese mer om mangelsituasjonen for hormonplaster på DMPs nettsider: https://www.dmp.no/forsyningssikkerhet/legemiddelmangel/nyheter/mangel-pahormonplaster “
Purrebrev fra legemiddelfirma om blå resept
Legemiddelfirmaet Astellas har 18.03.25 sendt purrebrev til ministeren med henvisning til overgangsalder-innslaget på NRK:
“Jeg heter Alexandra Hilligsøe jobber med markedstilgang og politisk arbeid for kvinnehelse i Astellas Pharma. Jeg henviser til innslaget dere hadde om overgangsalder på Dagsrevyen og om man kunne få informasjon om den utredningen om behandling av overgangsplager som helseministeren nevnte i innslaget? Vi har brukt over et år for å få refusjon på et legemiddel for overgangsalder med DMP. Dette går dessverre mot en negativ beslutning. Vi ville gjerne brukt denne utredning/rapport til et motsvar til DMP om fokus på kvinnehelse og utvide blåreseptordningen til å inkludere hormonelle og ikke- hormonelle alternativer. Jeg har også vært i kontakt med Nina Tangnæs Grønvold som er leder for kvinnehelsearbeidsutvalget om rapporten som kommer 1 april. Behandlingen til kvinnene er jo en del av det å komme tilbake eller være i arbeid. Våres innputt til kvinnehelsearbeidsutvalget er blant annet dette: Behandling på blå resept: Flere behandlingsalternativer mot overgangsplager bør inkluderes i blåreseptordningen. Dette vil redusere økonomiske barrierer og sikre at kvinner får lik tilgang til behandling, uavhengig av inntekt. Anbefalinger: 1. Utvikle retningslinjer for arbeidslivets tilrettelegging for kvinner i overgangsalderen. 2. Inkluder informasjon om behandlingsalternativer i Kvinnehelseportalen. 3. Styrk kompetansen om overgangsplager blant helsepersonell. 4. Utvid blåreseptordningen til å inkludere både hormonelle og ikke-hormonelle alternativer. I Danmark har ikke- hormonell behandling individuell refusjon fra 16. april 2024 for pasienter med kontraindikasjon for MHT og de som avsluttet MHT-behandling av medisinske årsaker. I Sverige har ikke- hormonell behandling refusjon fra 18. mai 2024 for pasienter med kontraindikasjon for MHT og de som avsluttet MHT-behandling av medisinske årsaker. I Finland har ikke- hormonell behandling vært refusjonsberettiget siden 1. oktober 2024 for pasienter med kontraindikasjon for MHT. Hører fra dere og kontakt meg gjerne! Mvh Alexandra Hilligsøe “
Kvinneresepten.no har søkt i departementets postlister, men har ikke kunnet finne at avsender har fått svar på sin henvendelse. Departementets presseservice har i dag ikke svart på Kvinneresepten.no henvendelse om dette. Heller ikke om det kommer noen videre oppfølging fra helseministeren vedrørende uttalelsene på Dagsrevyen i februar. 18.mars svarte helsedepartementet at «Status på arbeidet med hormoner på blå resept er at Helse- og omsorgsdepartementet mottok en kartlegging fra DMP 1. mars. Denne kartleggingen er nå til vurdering i Helse- og omsorgsdepartementet».
Økonomiprofessor: Følg anbefalingene om østrogen på blå resept
Økonomiprofessor Mari Rege ved universitetet i Stavanger, mener regjeringen bør følge anbefalingene fra Kvinnehelseutvalget om østrogen på blå resept, samt systematisk kunnskapsformidling rettet mot fastlegene og kvinnene som står midt i livet. I sin kronikk «Overgangsalderen koster samfunnet dyrt, men slik må det ikke være«, publisert i DN 14.mars i år, viser hun til studien «The menopause penalty» av Conti, Ginja, Persson og Willage» og det hun mener er urovekkende resultater.
«Resultatene er urovekkende. Klimakteriet reduserer sannsynligheten for at kvinnen jobber fulltid og øker sannsynligheten for sykemelding og uføretrygd. Samlet gir dette en betydelig nedgang i kvinnens produktivitet: Fire år etter klimakteriet er lønnen redusert med 25 prosent sammenlignet med andre kvinner som ikke enda har nådd klimakteriet. Samtidig er det 15 prosent større sannsynlighet for at de er uføretrygdet», skriver Rege om studien, og peker på de barrierer Kvinnehelseutvalget har påpekt hva gjelder manglende bruk av det som er vurdert å være trygg behandling.
«Som Kvinnehelseutvalget grundig utredet, er østrogentilskudd for mange en effektiv behandling mot plager i overgangsalderen, og oppdatert forskning viser at en slik behandling er trygg. Spesielt er det svært lite risiko for bivirkninger av østrogenbehandling som blir brukt på hud i form av plaster, gel eller spray. Til tross for at det er både trygt og effektivt, er det mange kvinner i Norge som ikke benytter østrogenbehandling ved klimakteriele plager. Kvinnehelseutvalget drøftet spesielt tre barrierer:
- Kvinnen har ikke kunnskap om behandlingen og får ikke informasjon fra pålitelige kilder
- Mange fastleger er ikke faglig oppdatert og er derfor selv skeptisk til behandlingen
- Østrogenbehandling er kostbart, men kan kun i svært spesielle tilfeller fås på blå resept» oppsummerer Rege.
Revidert nasjonalbudsjett: Dette vil de øke
Men utvidelse av blå resept-ordningen har ikke fått noen plass i revidert nasjonalbudsjett. Ett mulig forebyggende tiltak har fått bevilgning; en utprøving av kommunal nettlege.
- Arbeidsavklaringspenger (AAP) Regjeringen foreslår å bevilge om lag 51,3 milliarder til arbeidsavklaringspenger. Dette er om lag 1,1 milliarder mer enn i saldert budsjett for 2025.Økningen skyldes hovedsakelig en forventet økning i antall mottakere.
- Kommunal nettlege Regjeringen vil starte utprøving av kommunal nettlege, og foreslår å styrke bevilgningen ytterligere med 32 millioner kroner. Det gir en samlet bevilgning på 50 millioner kroner i 2025, og vil da gi rom for en utprøving i inntil 20 kommuner.
- Sykepenger Regjeringen foreslår å bevilge om lag 62,7 milliarder kroner til sykepenger for arbeidstakere i 2025. Dette er en økning på 490 millioner kroner sammenliknet med saldert budsjett for 2025. Økningen kan forklares med høyere sykefravær og lønnsvekst enn ventet i 2024. Redusert anslag for lønnsvekst i 2025 trekker utgiftene ned.
- Uføretrygd Regjeringen foreslår å bevilge om lag 133,9 milliarder kroner til uføretrygd i 2025. Det er om lag 1,3 milliarder kroner mer enn i saldert budsjett for 2025.Hovedårsaken til at utgiftene øker er høyere vekst i antall mottakere enn antatt.
- Ny offentlig AFP Regjeringen foreslår å bevilge 4,1 milliarder kroner i 2025 til å dekke kommunesektorens merkostnader som følge av innføring av ny offentlig AFP og nye regler for personer med særaldersgrense.
Kom gjerne med innspill til saken i kommentarfeltet under. Kun innspill med fullt navn vil bli publisert, hvis ikke det foreligger særskilte hensyn. Kommentarfeltet redigeres etter Pressens Vær Varsom plakat.