«Arbeidstakere som har fylt femti år skal opprettholde rettigheter som følger av dagens ordning. De vil også kunne motta AFP etter dagens ordning hvis de har minst 18 års opptjening i tariffbundet virksomhet samlet og har minimum 7 år mellom 50 og 62 år.« LO-Kongressen 9.mai.
De 315 delegatene i LO-kongressen stemte 9.mai for innføringen av en ny AFP-modell som skal gi flere arbeidstakere rett til avtalefestet pensjon. Men dette er bare første steg. Omleggingen og finansiering skal avklares i forbindelse med kommende tariffoppgjør, og med følgende uravstemninger. Det forutsettes også et videre trepartssamarbeid hvor både arbeidsgiversiden og staten skal med.
I det norske reviderte nasjonalbudsjettet lagt frem 15.mai, har regjeringen foreslått en økning i 2025 på 4,1 milliarder kroner for å dekke merkostnader til pensjon. Dette skal blant annet inkludere effekten av ny offentlig AFP.

Følgende er nedtegnet i LO kongressens AFP vedtak samt uttalelser om uføreordninger:
LO vil prioritere arbeidet med å forbedre AFP-ordningene. Endringene i ordningene skal bidra tiløkt forutsigbarhet og at flere arbeidstakere sikres en god AFP.
AFP har vært, og er en solidarisk ordning hvor det innbetales en andel av lønnsutgiftene fra alle bedrifter tilsluttet ordningen.
Det er de yrkesaktive som finansierer pensjonistenes utbetalinger. Ordningen må gjøres mer forutsigbar og tilgjengelig for arbeidstakerne, samtidig som finansieringsgrunnlaget må sikres og utvides gjennom flere tariffbundne virksomheter. Et bredere finansieringsgrunnlag vil også bidra
til holde kostnadene stabile.
LO er opptatt av å sikre alle arbeidstakere en forutsigbar pensjon.
Arbeidstakere som har fylt femti år skal opprettholde rettigheter som følger av dagens ordning. De vil også kunne motta AFP etter dagens ordning hvis de har minst 18 års opptjening i tariffbundet virksomhet samlet og har minimum 7 år mellom 50 og 62 år.LO vil videre styrke AFP ordningen gjennom at arbeidstakere i tariffbundne virksomheter opparbeider en rett til AFP, basert på antall år i virksomheten. LO vil også at uføre skal ha en rett til AFP, basert på opptjeningen fram til uføretidspunkte
LO legger til grunn at finansieringen av omleggingen skjer innenfor rammen av
trepartssamarbeidet, og at den statlige medfinansieringen på 1/3-del av kostnadene
opprettholdes. Omleggingen og finansiering avklares i forbindelse med kommende tariffoppgjør, og med følgende uravstemninger.
Offentlig sektor har nå en AFP-ordning etter modell av ordningen i privat sektor, og det ble i 2018 avtalt felles beregning av ansiennitet. Kostnadene for Fellesordningen knyttet regjeringens avtale med partene i offentlig sektor, forutsettes kompensert i den statlige medfinansieringen.
Uføre
Uføres pensjoner må styrkes. LO mener at uføre må skjermes fullt ut mot levealdersjustering av pensjonene. Levealdersjusteringen bygger på en forutsetning om at arbeidstakere kan velge om de vil jobbe lenger for å kompensere for økt levealder, eller om de vil gå ned i pensjon i bytte mot lengre pensjonstilværelse. Uføre har ikke et slikt valg. Levealdersjusteringen slår uheldig ut særlig for dem som har blitt uføre. Derfor må uføre ha pensjonsopptjening fram til normert
pensjonsalder.I tillegg mener LO at tak på samlet uføretrygd må fjernes og barnetilleggene styrkes ytterligere. LO vil arbeide for at personer som blir delvis uføre underveis i karrieren, og som senere får en økt uføregrad, sikres en bedre alders- og uførepensjon enn det dagens regler gir. I dag er alle i offentlig sektor dekket av uførepensjon, mens bare et mindretall av de som har privat tjenestepensjon, har en slik dekning. LO mener at det bør innføres uførepensjon i obligatorisk tjenestepensjon, slik at alle får et tillegg til den offentlige uføretrygden.
Kilde: LO-kongressens vedtak. LOs handlingsprogram 2025-2029
Kom gjerne med innspill til saken i kommentarfeltet under. Kun innspill med fullt navn vil bli publisert, hvis ikke det foreligger særskilte hensyn. Kommentarfeltet redigeres etter Pressens Vær Varsom plakat.