15 prosent større sannsynlighet for at kvinner uføretrygdes i overgangsalder -i samtidig periode med skjerpede kvalifiseringskrav for tidligpensjon

Et FAFO-notat offentligjort før nye forhandlinger om ny tidligpensjonsavtale denne måneden, bruker ikke kjønnsdelte tall. Dette kan tilsløre store pensjonsforskjeller mellom kvinner og menn i yrkeslivet.

-Avtalefestet pensjon (AFP) er en gullkantet ordning for de som oppfyller kravene til uttak. Du kan i gjennomsnitt gå glipp av en million kroner, i og med at AFP er en livsvarig ytelse, uttaler pensjonsekspert Carry Christine Solie i Storebrand (4) om dem som ikke klarer å kvalifisere seg for ordningen. Dessverre tyder flere nyere rapporter på at kvinner i større grad enn menn ikke kvalifiserer seg, men verken LO eller Fellesordningen for AFP, har på Kvinneresepten.no spørsmål bidratt til avklaring om dette.

Rapport fra pensjonspolitisk arbeidsgruppe- 24 (2)gir en pekepinn hva gjelder den private AFP-ordningen. Her går det frem at hele 72 prosent av mottakerne av privat AFP var menn, og bare 28 prosent kvinner hadde kvalifisert seg ved utgangen av 2023. Faksimile om pensjonshullet fra NRK oppslag 23. april.

15 prosent uføre i overgangsalder
1. april i år ble  NOU rapporten Kvinners Arbeidshelse (3) overrakt arbeids og inkluderingsminister Tonje Brenna.  I utredningen går det frem følgende om kvinners arbeidshelse i overgangsalder: 

«Fire år etter at overgangsalderen inntreffer, er inntekten redusert med 25 prosent, sammenlignet med andre kvinner som ikke ennå har nådd overgangsalder. Samtidig er det 15 prosent større sannsynlighet for at de er uføretrygdet»

Sparer men ender opp uten

I et nytt FAFO-notat referert av NRK 23. april (1) går det frem at: 

  • Av vel 17 500 personer i 1961-årskullet som var i ordningen det året de fylte 53, 54 eller 55 år, var drøyt 11 600 personer kvalifisert for AFP.
  • Det innebærer samtidig at vel 5900 personer ikke får noen AFP, selv om mange av disse har jobbet mange år i en AFP-bedrift.

FAFO-notatet opererer her med «personer» uten kjønnsfordeling, så da får vi ikke informasjon om det er en forskjell i kjønn på hvem som kvalifiserer seg eller ikke, til AFP.  

Forsker Cand.polit.Kristine Nergaard ved forskningsstifelsen FaFo. Pressefoto

-Hva gjelder dem som ikke har oppnådd å bli kvalifisert for AFP, så har vi ikke kjønnsdelte tall for dette, sier FAFO-forsker Kristine Nergaard , som har analysert tallmaterialet til kommende LO-kongress nå i mai hvor det er forventet tidligpensjons-debatt.

-Vet at uførhet er årsak til at folk slutter

Kvinneresepten.no har da spurt FAFO-forsker Kristine Nergaard om hvordan funnene i NOU rapporten Kvinners Arbeidshelse slår ut jamfør kvinnenes rettigheter til AFP? 

-Dette vet vi ikke. Vårt tallmateriale stilt til rådighet fra Fellesordningen for AFP er ikke fordelt på kjønn. Det som er sikkert er at blir du ufør, så er du ute av AFP-ordningen.  Det vi vet er at mange som slutter  i AFP-bedrifter før de er kvalifisert for AFP, gjør det grunnet uførhet. Mange av dem er menn også, sier Nergaard. 

-Vanskelig for den enkelte å kontrollere

Under landsmøtet til NNN, et LO-forbund som organiserer nærmere 30.000 ansatte i næringsmiddelindustrien, tok LO-leder Peggy Hessen Følsvik selv opp AFP-floken i talen sin.

– Det er få saker jeg har jobbet så mye med som AFP, sa Følsvik ifølge Altinget referert av NRK (1).

Hun mener dagens ordning rett og slett kommer for få til gode. For å kvalifisere til AFP, må du nemlig ha jobbet minst sju av de siste ni årene før du fyller 62 i en AFP-bedrift.

– Disse kravene innebærer en risiko for å falle utenfor ordningen, som den enkelte arbeidstaker vanskelig kan kontrollere, sa LO-lederen ifølge nettavisen Altinget.

– For å sette det litt på spissen, så er AFP så bra, fordi mange er med å betale, mens bare et fåtall får benytte seg av ordningen, sa hun referert av NRK.

LO: Har ikke svar til deg nå

Kvinneresepten.no har da kontaktet LO ved avtroppende leder Peggy Hessen Følsvik, og spurt om de vil engasjere seg for å få frem kjønnsdelte tall. Slik at vi kan få vite hvor mange kvinner som faller utenfor tidligpensjonsordningen. Det er tilsist avdelingsnestleder Ranghild Aasen Jacobsen som svarer:

«Vi har ikke hatt tid til å gå inn i denne rapporten, så har ikke et svar til deg nå».

-Vil levere kjønnsdelte tall hvis etterspørres

Kvinneresepten. no har også kontaktet Fellesordningen for AFP.

-Vil dere bidra til kjønnsdelte tall slik at det går frem hvor mange kvinner og hvor mange menn som 1. oppnådde å kvalifiserer seg for AFP og 2. Ikke kvalifiserte for AFP?

Assisterende direktør Svein Aartun Bye i Fellesordningen for AFP svarer:

«Det stemmer som FAFO sier at analysene våre på frafall ikke ser på fordeling på kjønn. Hvis dette etterspørres, vil det eventuelt bli inkludert neste gang vi gjennomfører en slik analyse».

Pensjonsrapport: Bare 28 prosent kvinner kvalifiserte

Kvinneandelen som forventes å motta AFP har ikke gått opp, slik som pensjonspolitisk arbeidsgruppe har uttrykt forventning om, men ned fra 31 prosent i 2010. Illustrasjonsfoto: Jacoblund

Rapport fra pensjonspolitisk arbeidsgruppe- 24 (2)gir en pekepinn hva gjelder den private AFP-ordningen. Her går det frem at hele 72 prosent av mottakerne av privat AFP var menn, og bare 28 prosent kvinner ved utgangen av 2023. En kvinneandel som forøvrig ikke har gått opp slik pensjonspolitisk arbeidsgruppe har uttrykt forventning om, men ned fra 31 prosent i 2010.

Kvinner: Har ikke høy nok opptjening

Årsaken?

-Dette skyldes blant annet at det kreves tilstrekkelig høy opptjening for å ta ut alderspensjon før 67 år, går det frem av pensjonsrapporten. Men den kan også fortelle noe mer, nemlig at langt flere kvinner er uføre når tidligpensjonen skal tas ut.

«Uføreandelen er klart høyere blant kvinner enn menn. Blant kvinner i alderen 62–66 år, var uføreandelen i 2023 på 10 prosent på alle alderstrinn, går det frem av den samme pensjonsrapporten som viser at tilsvarende tall for menn lå på fem prosent på alle alderstrinn unntatt ved 64 år».

Fakta AFP: Avtalefestet pensjon (AFP) så dagens lys i tariffoppgjøret i 1988. I utgangspunktet var det en ren tidligpensjonsordning. Formålet var å gi slitne arbeidstakere muligheten til å trappe ned fram til pensjonsalderen på 67 år. I tråd med pensjonsreformen ble AFP-ordningen lagt om fra 2011, fra å være en tidligpensjonsordning til å gi livsvarig påslag til alderspensjonen fra folketrygden – uten avkorting ved inntektsbringende arbeid. For å få AFP må en blant annet være ansatt i en bedrift som er tilsluttet ordningen i minst sju av de ni siste årene før fylte 62 år, være ansatt i minst 20 prosent stilling og ansatt i en AFP-bedrift de siste tre årene før uttak. Det finnes AFP også i offentlig sektor. Der er det enten tidligpensjon fra 62 til 67 år, eller en livsvarig utbetaling du kan ta ut sammen med alderspensjon. Hvilken AFP du har avhenger av når du er født. (Kilde: NTB, NRK, Statens pensjonskasse)

Kilder:

  1. NRK: Vårens pensjonsbombe: En av fire mister tidligpensjon, av journalistene Mats Rønning og Kristian Skårdalsmo, publisert 23.april

2.Rapport fra Pensjonspolitisk arbeidsgruppe- 24 

3.NOU rapport Kvinners Arbeidshelse ( kapittel 6.1 Kvinners livsfaser, livsfaser med hormonell påvirkning).

4.Dette bør du vite om AFP: https://www.storebrand.no/privat/tema/pensjonsoversikt/dette-bor-du-vite-om-afp

Kom gjerne med innspill til saken i kommentarfeltet under. Kun innspill med fullt navn vil bli publisert, hvis ikke det foreligger særskilte hensyn. Kommentarfeltet redigeres etter Pressens Vær Varsom plakat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait