Norge har bare én leverandør av hormonplaster

Også neste år kan bli utfordrende for dem som nytter hormontilskudd i form av plaster, forventer Ingrid Aas i Direktoratet for medisinske produkter.

Bedre tilgang på hormonplaster nå mot slutten av året forventes ikke å vedvare. Å få skrevet ut resept på hormonplaster har ikke vært en garanti i Norge for faktisk å få en slik behandling.

Forventer flere leveranser

– Leveringssituasjonen for hormonplastre til Norge har over lengre tid vært utfordrende, bekrefter Ingrid Aas som er overlege ved enhet for riktig legemiddelbruk i Direktoratet for medisinske produkter. Nå i siste kvartal av -24 kan situasjonen bli noe lettere for de som bruker hormonplasteret Estalis og Estradot . Det er forventet flere leveranser av norske pakninger denne høsten, som Aas håper vil dekke etterspørselen ut året.  

– For hormonplasteret Estradot vil det for den mest brukte styrken (50 mg) i løpet av de neste ukene komme leveranser med norske pakninger som sannsynligvis dekker etterspørselen ut året. For øvrige styrker av Estradot er det for tiden ikke tilgang til norske pakninger, sier Aas. Men det betyr ikke stabilitet i leveringene kommende år.

-I Norge har vi bare en leverandør av hormonplastre, sier Ingrid Aas er overlege ved enhet for riktig legemiddelbruk i Direktoratet for medisinske produkter. Pressefoto

– Situasjonen for hormonplastere er som beskrevet over noe bedre nå, men vi forventer at forsyningssituasjonen også kan bli utfordrende i 2025, konstaterer hun.

Ved mangel på norske pakninger, har det vært et vanlig tiltak å gi apotek tillatelse til å utlevere utenlandske. Målsettingen har vært å gjøre situasjonen lettere. Men det har ikke vært tilstrekkelig, og det har oppstått ulikhet i hva forskjellige apotek har.

Begrenset- peker på lavinntektsland

I en brosjyre fra The International Menopause Society (IMS) distribuert på verdens Menopausedag 18 oktober, så går det frem at » MHT er tilgjengelig gjennom helsepersonell, men tilgang kan avhenge av hvor du bor. I noen områder, spesielt i lavinntektsregioner, kan tilgangen til MHT være begrenset.

-Norge er ikke kjent for å være et lavinntektsland- så hva skyldes det at vi ikke får tilstrekkelig av disse hormontilskudd- produktene? 

Mangelsituasjonen gjelder ikke bare Norge, men flere nordiske land. Det finnes flere leverandører av hormonplastre i Europa, men det er legemiddelfirma selv som velger hvilke land de vil selge sine legemidler. I Norge har vi bare en leverandør, sier Aas i Direktoratet for medisinske produkter.

-Er det norske/skandinaviske medisinprodusenter som viser interesse for å produsere slike produkter/ eventuelt mer av det?  

-Vi i DMP har tett dialog med leverandør og jobber aktiv for å få flere produkter på det norske markedet, svarer Aas på dette.

Hormonspray og gel er tilgjengelig

Hun understreker imidlertid at det er andre hormontilskudd tilgjengelig i Norge som kan vurderes som et alternativ til hormonplaster.

-Tilgangen på tabletter til behandling av overgangsplager har hele tiden vært god. Det er også god tilgang på østrogengele og -spray. Leveringsutfordringene gjelder nå i hovedsak hormonplastere, sier Aas.

Kom gjerne med innspill til saken i kommentarfeltet under. Kun innspill med fullt navn vil bli publisert, hvis ikke det foreligger særskilte hensyn. Kommentarfeltet redigeres etter Pressens Vær Varsom plakat. Det vil blant annet si at personangrep ikke publiseres. Heller ikke innlegg som kan forstås som ren produktmarkedsføring . Skulle det foreligge påstander mot institusjoner, bedrifter eller tilsvarende, så settes innlegget på vent inntil Kvinneresepten.no har fått innhentet tilsvar fra respektive.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait